3 joulukuun, 2018

Sähkönsiirtoyhtiöiden hinnoittelu ja verovälttely saatava kuriin

Ilmari Nurminen
Aamulehdessa kerrottiin 22.11., kuinka sähkönsiirrosta voi joutua maksamaan jopa 1,5-kertaisen maksun riippuen siitä, minkä sähköverkkoyhtiön alueella asuu.
 
Siirtohintojen nousu on johtanut sähkölaskujen kasvuun. Asiakkaan vaihtoehdot ovat kuitenkin vähissä, kun verkkoyhtiö on luonnollinen monopoli, jota ei voi vaihtaa.
 
Voimassa olevan sähkömarkkinalain mukaan siirtohintojen on oltava kohtuullisia ja siirtoyhtiöiden on tehtävä lain edellyttämät investoinnit, joilla turvataan luotettava sähkön jakelu. On selvää, ettei nykytilanne ole tasapainossa, koska hinnat nousevat koko ajan. Perimmäisenä syynä käsittääkseni on se, että nykyinen järjestelmä kannustaa yhtiöitä ylisuuriin – ja mahdollistaa myös osin tarpeettomiin – investointeihin, sillä yritykset voivat siten nostaa asiakasmaksuja.  Siksi ensi  hallituskaudella on uudistettava vähintään lain laskentaperusteita, joilla kohtuulliset hinnat määritetään.
 
Kaikenlaisissa kodeissa asuville on tarjottu Sipilän hallitukselta keppiä oikein urakalla. Hallitus on nimittäin nostanut asumisen kustannuksia korottamalla kiinteistöveroa 150 miljoonalla eurolla. Tänä ja ensi vuonna toteutettavat energiaveronkorotukset taas nostavat lähes 200 000 öljylämmitteisessä omakotitalossa asuvan kuluja vuositasolla keskimäärin 57 eurolla. Vastaava hinnankorotus kohdistuu myös kaupunkien kaukolämpöasunnoissa asuviin.
 
Tämä antaa kuvan siitä, mitä Kokoomuksen ja Keskustan ajama verotuksen painopisteen siirto kulutusveroihin eli tasaveroihin tarkoittaa. Varakkaat maksavat vähemmän ja pienituloiset enemmän.
 
Korkeita siirtohintoja ovat perineet muun muassa kansainvälisten sijoittajien hallinnoimat Caruna ja Elenia. Ne ovat tunnettuja myös verovälttelystä. Kansalaisjärjestö Finnwatchin arvion mukaan Suomi menetti vuonna 2017 yksin Carunan verosuunnittelun vuoksi yli 12 miljoonaa euroa.
 
Tämänkin tietäen, hallitus päätti viime viikolla, että se jättää lakiin Carunan verovälttelyssä hyödyntämän porsaanreiän, vaikka valtiovarainministeriö oli tammikuisessa lakiluonnoksessaan ehdottanut sen poistoa. Carunaa ja muita suuryrityksiä edustavien etujärjestöjen raju lobbaus käänsi hallituksen pään.
 
SDP esitti vastalauseessaan, että tasevapautus ja muut aukot tulee poistaa, mikä toisi vähintään 150 miljoonan euron vuotuisen verotuoton. Ei ole perusteita sille, että Carunan kaltaisten yritysten annetaan vältellä veroja. Sähköverkot eivät karkaa ulkomaille, mutta verotulojen annetaan karata. Samalla suositaan ulkomaisia sijoittajia kotimaisten yritysten ja piensijoittajien kustannuksella.

Ilmari Nurminen
kansanedustaja 
julkaistu Aamulehdessä 3.12.2018