5 helmikuun, 2019

Mitä ensimmäinen kausi eduskunnassa on opettanut?

Ilmari Nurminen

 

Olisi niin paljon kokemuksia ja ajatuksia jaettavaksi neljän vuoden varrelta, mutta jääköön se myöhempiin kohtaamisiimme vaalityössä. Nyt on kuitenkin yhteenvedon aika ensimmäisestä kaudestani eduskunnassa.

Nostin pöytälaatikostani esille vanhoja artikkeleja ja valokuvia vuosien varrelta. Neljä vuotta sitten juuri valittuna edustajana, muistan päällimäisenä sen yhteisen ilon ja riemun tunteen – me teimme sen! Usko paremmasta Pirkanmaasta, Suomesta ja maailmasta sekä palo tehdä töitä niiden eteen ei ole sammunut.

Eduskunnassa – kuten uudessa työpaikassa yleensäkin – alun opetteluun meni aikansa. Oli opittava miten lakeja säädetään ja mitkä ovat talon työtavat: valmistava keskustelu, mietintö, lausunto, vastaulause, eriävä mielipide, ponsi, lähetekeskustelut ja niin edelleen.  Opittavaa oli paljon.

Jotkut jotka eivät tunne minua, ovat kysyneet, miten olet pärjännyt eduskunnan nuorimpana kansanedustajana? Eduskunnassa ei työyhteisönä arvoteta ketään ikäsi tai ominaisuuksiesi perusteella. Eniten painoarvoa on sillä, kuinka hyvin hoidat työsi. Kovalla työllä ansaitaan Arkadianmäelläkin kollegoiden arvostus. Minut valittiin heti kauden alussa työelämä- ja tasa-arvo-, sosiaali- ja terveys sekä lakivaliokuntaan.

Käytännön työssä käänteentekevä päätös oli, että jouduimme oppositioon. Sieltä vaikuttaminen on ollut haasteellista. On pitänyt haastaa hallitusta ja tuoda omia vaihtoehtoja pöytään. Monet leikkaukset pienituloisiin ovat tuntuneet epäreiluilta ja satuttaneet. Enkä voi siksi sanoa, että kuluneet neljä vuotta olisivat olleet pelkkää iloa.

Politiikassa on kyse arvovalinnoista ja kansanedustajan työssä keskeisinta on toimia arvojohtajana. On osattava asettua toisen ihmisen asemaan ja osattava miettiä päätösten vaikutuksia laajasti koko yhteiskuntaan. Itse olen ainakin pitänyt sen työni punaisena lankana ja tiedostan, että siinä voi kehittyä koko ajan.

Olen lisäksi oppinut, että arvovalinnat eivät aina miellytä kaikkia. Varsinkin puolueen johtopaikoilla ollaan kovan paineen ja arvostelun keskellä. Joskus tuntuu epäreilulta kuulla, millaisia palautteita ihmiset saavat. Ehkä jotkut unohtavat, että poliitikot ovat ihan tavallisia tuntevia ihmisiä. Vihapuheeseen puuttuminen ja kiusaaminen kitkeminen on myös arvojohtajuutta. Tulla kovaksi ja pysyä pehmenä, on toki työssä hyvä ohjenuora.

Työn suola ovat kuitenkin ihmiset, jotka seisovat tukena niin tuiskussa kuin tuulessa. Sillä jaksaa joka päivä vaikeidenkin vääntöjen keskellä. Joskus ihmiset kysyvät, miten olet saanut vaaleissa niin monen luottamuksen? Olen sanonut, että nämä ihmiset tuntevat minut vuosien ajalta henkilökohtaisesti ja meillä on siten kestävä side. Kyse työssäni on loppujen lopuksi luottamuksesta.

Kiitos kuluneesta neljästä vuodesta. Olen valmis jatkamaan työtä tehdäkseni Suomesta piirun verran paremman. Se toivon palo ei ole sammunut sydämestä. Ainoa mitä voin luvata on tehdä parhaani – kuten tähänkin asti. Luottamuksellasi muutetaan politiikan suunta – yhdessä.

 

Ilmari Nurminen
kansanedustaja (sd.)
Pirkanmaa

 

 

 

Kolumni on julkaistu 6.2 Alueviestissä