28 tammikuun, 2019

Kuinka paljon vanhuksilla saa tehdä bisnestä?

Ilmari Nurminen

 

Miksi ikääntyvien hoidosta ja huolenpidosta on tullut niin tuottoisaa bisnestä?

Viime päivinä on uutisoitu jopa yhden ihmisen menehtyneen Esperi Caren hoitokodissa.

Vielä kamalammaksi tilanteen tekee se, että Esperin johto on julkisuudessa kertonut tienneensä ongelmista, mutta myöntäneet, etteivät olleet ottaneet viestejä vakavasti.

Kaikuiko Esperin johdon korvissa hoitajien hätähuutoja kovemmin ulkomaalaisten pääomasijoittajien sanelemat tulostavoitteet?

Valitettavasti tämä traaginen esimerkki on vain jäävuoren huippu siitä välinpitämättömyydestä ja hoivan taivuttamisesta liiketoiminnaksi, mitä ikäihmistemme hoito on tänä päivänä.

Rahaa on yritykseltä löytynyt kyllä muuhun kuin hyvään hoitoon. Esperi Caren toimitusjohtaja oli viime vuoden Suomen yksi tulokuningatar useiden miljoonien vuosituloillaan.

Keskeinen kysymys kuuluukin, että kuinka paljon vanhusten hoivalla ja hoidolla saa tehdä bisnestä?

Ikäihmisen ympärivuorokautisen hoitopaikan kuukausihinta on tavallisesti jopa 5 000 euroa. Huomionarvoista on, että hoito rahoitetaan pitkälti veronmaksajien kukkarosta. Onko siksi oikein, että yhä suurempi osuus verorahoista menee voitontavoitteluun ja näiden yhtiöiden kohdalla voitot vieläpä kotiutetaan ulkomaille?

Vaikka meillä on osaava ja koulutettu ammattitaitoinen hoitohenkilöstö, niin meillä on henkilöstöä yksinkertaisesti liian vähän. Näillä resursseilla ei  pystytä järjestämään hyvää ja ihmisarvoista hoitoa. Lisäksi työvoimapulaan on suhtauduttava yhteisesti vakavasti. Hoito- ja hoiva-alan arvostusta pitää vahvistaa ja palkkauksen tulisi olla myös vaativan työn mukainen.

Nopea markkina-analyysi tilanteesta on myös tärkeä.

Esperi Caren kaltaiset pääomasijoittajien hallinnoimat yritykset ovat nimittäin painaneet markkinoilla hinnat niin alas, etteivät muut toimijat – niin pienet yritykset kuin järjestötkään – ole enää pärjänneet kilpailussa. Kuluneiden vuosien aikana olemme nähneet satoja yrityskauppoja, jonka seurauksena koko vanhustenhoidon palveluja hoitaa Suomessa käytännössä vain kourallinen isoja kansainvälisiä hoivayhtiöitä. Lopputuloksena markkinat ovat vääristyneet ja yritykset saavat käytännössä itse määritellä sekä palvelun hinnan että hoidon laadun. Tämä on kestämätöntä.

Pelkästään yrityksiä ei voi osoitta sormella. Viranomaisten pitäisi puuttua hanakammin epäkohtiin. Epäkohtia havaitessa viranomaisen pitäisi heti uhata yritystä asiakkaiden siirrolla tai muilla taloudellisilla sanktioilla. Nyt eletään upporikasta ja rutiköyhää, koska virheistä ei näytä seuraavan todellisia rangaistuksia yrityksille. Valvontaa on nyt tehostettava ja toimenpiteitä kovennettava.

Meiltä päättäjiltä tarvitaan nyt vastuuta ja tekoja. Meidän on määriteltävä etunenässä lailla riittävä henkilöstömitoitus ja asetettava selkeät rajat kasvavalle hoivabisnekselle.

Tulevalla hallituskaudella on varmistettava, etteivät hoivajätiti ja terveysfirmat saa tehdä kovaa bisnestä sairailla ja vanhuksilla.

Lähetän vahvan viestin Esperille ja muille pörriäisille: kaikki ei ole meillä kaupan!

 

Ilmari Nurminen

kansanedustaja (sd)

Pirkanmaa